Tabanlık kişinin teknolojik aletler yardımıyla ayak altında oluşan basınçlı bölgelerin belirlenmesi (analiz) bu basınçları gidermeye yönelik uygun tabanlığın planlanması (tasarım) ve uygun teknolojilerle donatılmış yerlerde podologlar kontrolünde kullanıma hazır hale getirilmesiyle (üretim) 3 aşamadan geçer. Tabanlık ayak altındaki basınçlı bölgeleri dengeleyerek hastanın ayağında nasır, çatlak topuk, ülser yarası gibi hastalıkların önlenmesini sağlar. Diyabetik ayak ülser yarası oluşmuş hastalarda; yaranın geldiği bölge tabanlıkta off-loading (oyma, boşa çıkarma) uygulaması ile desteklenerek iyileşme sürecini %30 - %60 oranında hızlandırmaktadır.
Ayak sağlığının korunması ve varsa sorunlarının tedavi edilmesi kişilerin genel sağlığı açısından önemlidir. Çünkü vücudun tüm yükünü çeken ayaklardır. Ayaklarda meydana gelebilecek bir sorun tüm iskelet sistemini etkilemekte ve çeşitli ağrı ve hastalıklara neden olmaktadır.
Ayaklarda görülen birçok rahatsızlığın tedavisinde kişiye özel tabanlık kullanılmaktadır. Başta düztabanlık, aşırı kavisli ayak, içe ve dışa basma sorunları, nasırlar, tendonlardan kaynaklı rahatsızlıklar kişiye uygun kişiye özel tabanlık kullanımı ile tedavi edilmektedir.