DEFORME TIRNAK

Kalınlaşmış (Grifotik) Deforme Tırnak Nedir?

Tırnakların yanlış kesilmesi, yanlış ayakkabıların kullanılması, tırnak ve deri hastalıkları, genetik faktörler, travmalar, tırnakların yenilmesi sonucunda el ve ayak tırnaklarında oluşan şekil bozukluklarının yanı sıra tırnaklardaki girinti, çıkıntı ve çizgiler tırnak deformiteleri olarak tanımlanıyor.  Kalınlaşmış (Grifotik) deforme tırnak çoğunlukla mantarlı tırnakla karıştırılabiliyor. Ancak tırnaktaki kalınlaşmalar ve deformasyonlar birbirinden farklılık gösterebiliyorlar. 

Kalınlaşmış (Grifotik) Deforme Tırnak Nasıl Oluşur?

Kalınlaşmış (Grifotik) deforme tırnak; tırnağın dış kısımlarının tırnak yatağında dönmesi ve kalınlaşması sonucunda oluşuyor. Boynuz veya gaga şeklindeki bu oluşumlar Grifotik olarak isimlendiriliyor. Kalınlaşmış deforme tırnaklarda, kalınlaşan tırnakta renk değişimi meyana geliyor. Uzama esnasında oluşmuş kalınlığa bağlı olarak sıkıntılar oluşması söz konusu oluyor. Yavaş yavaş uzamaya çalıştıkça tırnak öne değil tam tersi üst üste kalınlaşarak yığılmaya başlıyor. Hem görsel yönden hem de konfor açısından kişiye rahatsızlık veren bu durum sonucunda; deforme tırnak mekanik cihazlarla temizleniyor ve tırnak yatağındaki baskının sıfıra indirilmesi sağlanıyor. Böylece kişide oluşan rahatsızlık hissi başarılı bir şekilde ortadan kaldırılmış oluyor. Tırnakların nefes alması ve sağlıklı bir şekilde uzamaya başlaması sonucunda ayakkabı içerisindeki baskıların azalması ile tırnak altı kanalamalarına ve ağrılara son veriliyor. Eğer tedavi için geç kalındıysa tırnağın yatağından ayrılması ve alttaki derinin ölmesi durumlarıyla karşılaşılabiliyor. Ya da deri canlılığını yitirebiliyor. Bu tür durumlarda kişinin görsel olarak kendisini daha iyi hissetmesi için medikal protez uygulanması söz konusu olabiliyor. 

Kalınlaşmış (Grifotik) Deforme Tırnakların Tedavisi Süreci

Deforme tırnak bakımında kişinin tırnak yatakları kontrol ediliyor. Deformasyon tam olarak inceleniyor ve sorun tespit ediliyor. Kalınlaşmanın ne kadar olduğu, tırnak yatağının şekli ve yüzeyde bozukluk olup olmamasına göre bakıma yön veriliyor. Tırnakta oluşan deformasyonun giderilmesi için destek bakım ürünlerinin kullanılması da gerekiyor. Kalınlaşmış tırnakların yüzeyi özel cihazlar kullanılarak temizlenirken kişi herhangi bir acı ya da ağrı hissetmiyor. Kalınlaşan doku, canlı tırnak dokusuna kadar inceltilir.

Kalınlaşmış (Grifotik) Deforme Tırnak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kalınlaşmış (Grifotik) deforme olmuş tırnağın ortaya çıkma nedenleri genelde şu şekilde oluyor:

  • Almış olduğu şiddetli bir darbeden sonra tırnağın üstünde ya da kök kısmında tahribat oluşması,
  • Tırnağın çekilmesi işleminin ardından tırnak yatağında bozulma oluşması,
  • Uzun tırnaklarla dar ayakkabıların kullanılması,
  • İyice kalınlaşmış olan tırnağın inceltilmediği için her ayakkabıdan darbe alır hale gelmesi,
  • Yapılan yanlış pedikür uygulamalarından dolayı tırnak kökünde enfeksiyon oluşması,
  • Rolonlaşmış ve batık tırnağın doku içerisine gömülmesinden dolayı tırnağın uzayamaması ve vücudun salgılamaya devam ettiği keratini üst üste bindirmesi, 

 Bunlar ve benzeri sebeplerden dolayı kalınlaşmakta olan tırnağın periyodik bakımının bir uzman tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ayak sağlığı uzmanları kalınlaşmış tırnağı profesyonel cihazlar kullanarak inceltiyorlar. Böylece kökten gelen sağlıklı tırnağın doğru yere yerleşebilmesini sağlıyorlar. Renginde koyulaşma ve formunda bozulma olan tırnakların ayak sağlığı uzmanları tarafından temizlenmesi sonucunda da altta yer alan sağlıklı tırnağa kavuşulabiliyor. Temizleme işlemleri esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmediği gibi incelmiş tırnakların ayakkabı içerisindeki baskından kurtulması nedeniyle büyük bir rahatlama ortaya çıkıyor. Ayrıca temizlenen ve inceltilen tırnaklar görsel açıdan da değişikliğe uğradığından kişiye psikolojik olarak da yenilenmiş bir özgüven sağlıyor. Kalınlaşan ve görüntüsü tamamen bozulan tırnaklar kişide özgüven problemine neden olduğundan ayakların sürekli olarak kapalı tutulması ihtiyacı doğuyor.

GOLDİAMOND AYAK SAĞLIĞI MERKEZİ İLE MUTLU ADIMLARA...

GOLDİAMON PODOLOJİ ( Eskişehir Ayak Sağlığı Merkezi ); Uzm. Podolog Gaye Atar ve Podolog Haticegül ÖZTER ile birlikte hizmetinizde.Tüm diyabetik ayak  veya ayak sağlığınız hakkında bilgi alıp tedavinizi yaptırabileceğiniz ayak sağlığı merkeziniz.

Prof. Dr. Nabi Avcı Bulvarı No:155/A Odunpazarı ESKİŞEHİR
İletişim Numaramız
0538 510 51 11 - 0533 669 25 49
Mail Adresimiz
guldenkural26@gmail.com
Eskişehir Web Tasarım